duminică, 16 octombrie 2011

Lumea auto

Postez asta deoarece multi vorbesc in necunostinta de cauza despre multe intamplari pe care le au unii si/sau altii.
De curand am auzit de accidentul lui Huidu, un om iresponsabil, spun asta deoarece dupa ce a trecut razant pe langa moarte la schi, unde tot vina lui a fost pentru ca nu adaptase viteza de deplasare pe acea partie, dar sa revin la lumea auto, unde avem zilnic nebuni care conduc masini puternice, pe drumuri proaste si foarte proaste, pe deasupra ca de daca tot am o masina puternica incalc si regulile de circulatie... domnul Huidu Serban, circula cu bolidul sau pe vreme de iarna intr-o portiune de 30 km/h cu mult mai mult, ne putand mentine masina pe banda sa de deplasare intra pe contrasens si omoara 2 oameni. Daca dumnealui un om cu "o mare aplecare spre bine" este implicat in asa ceva...ce sa mai zicem despre vre-un alt taran de fotbalist care isi cumpara nu stiu ce bolid...!
Pacat de el ca si sofer, nu ma intereseaza cine este in viata mondena, asa cum fac toti tantalai pe la tv, omul care provocat o asemenea nenorocire este vinovat si trebuie sa plateasca.

joi, 14 iulie 2011

SUFLET GOL



...merita din partea noastra a tuturor mult mai multa atentie, pacat...

Aerul conditionat...

Sunt cursuri intregi, stas-uri si notiuni elementare ce trebuiesc sa faca parte din bagajul de cunostinte si experienta unei persoane pentru a intelege acest lucru.
Nu vreau sa se simta cineva jignit insa consider ca o persoana care are studii de specialitate stie despre aceste calcule iar o persoana care nu are studii de specialitate ii va fi extrem de greu sa le inteleaga.
Daca doriti doar un program de calcul...


http://www.goodhousekeeping.com/home...ner-calculator

http://www.calculator.net/btu-calculator.html - la acesta se pot selecta metri ca unitate de masura a volumului.



Voi incerca, sa schitez un calcul de necesar de racire pe scurt.

Cel mai usor de inteles sunt aporturile interne de caldura...aceste provin de la oameni, aparate electrice , iluminat si orice sursa ce degaja caldura. In mod normal orice consumator electric degaja caldura avand in vedere ca energia electrica prin consum se transforma intr-o forma de caldura....radiatie...convectie...lumina...etc...
Putin mai complicate sunt aporturile externe ce se impart in doua si anume aporturi prin elemente inertiale (pereti/terasa - numite asa datorita inertiei termice - acumuleaza caldura si o degaja in timp, peste o perioada de timp - exemplu noptile calduroase din blocuri cand afara este racoare) si aporturi prin elemente neinertiale - ferestre.
Aceste aporturi externe depinde foarte mult de orientarea fata de punctele cardinale pentru ca sunt in directa corelare cu radiatia solara directa. Nu vor putea fi comparate aporturile printr-un element orientat N cu alt element orientat S. Aporturile de caldura prin ferestre pot fi diminuate prin elemente de umbrire...interne sau externe...asta insa in detrimentul luminii naturale...

Acestea sunt cele doua mari categorii de aporturi interne ( exceptand zona industriala) ce trebuiesc luate in calcul. Necesarul de racire, la fel ca necesarul de incalzire nu poate fi "ghicit" de producatori prin indici la metru cub sau metru patrat. 
De aceea , in lipsa unui calcul real al sarcinii de racire necesare intocmit de un inginer de specialitate, va recomand utilizarea programelor de pe 'net insa cele ce va cer suprafata si orientarea peretilor/ferestrelor .


La aceasta se mai adauga tipul constructiv al aparatului de aer conditionat, care poate fi inverter sau on/off, diferentierea intre aceste 2 tipuri sunt oglindite in buzunarul cumparatorului.



vineri, 3 iunie 2011

NOI !!!

"Noi cei care ne-am nascut in ani 70’-80', vedem acum în anul 2011 cum casa părinţilor noştri este de 50 de ori mai scumpă decât atunci când au cumpărat-o şi realizăm că noi o să plătim pentru casele noastre în jur de 50 de ani. Nu avem amintiri despre primii paşi pe lună, nici despre războaie sângeroase, dar avem cultură generală, pentru că asta însemna ceva o dată.
Suntem ultima generaţie care a jucat “Ascunselea”, “Castel”, “Raţele şi vânătorii”, “Ţară, ţară! Vrem ostaşi”...,






























“Prinsa”, “Sticluţa cu otravă”, “Pac Pac”, “Hoţii şi vardiştii”, ultimii care au strigat “Un doi trei la perete stai”, ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care am făcut petreceri video (închiriam un video şi stăteam să ne uităm la filme 2 zile închişi în casă) primii care am vazut desene animate color, primii care am renunţat la casete audio şi le-am înlocuit cu cd-uri. Noi am purtat jeanşi elastici, pantaloni evazaţi, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Puma era deja lider de gasca. Noi nu am dat examene de Capacitate, nu am dat teste grile la admitere. Noi am fost ultimii “Soimi ai Patriei” şi ultimii “Pioneri”. La grădiniţă am învăţat poezii în româneşte, nu în engleză… şi am cântat MULŢI ANI TRĂIASCĂ nu HAPPY BIRTHDAY la aniversări. Am sorbit din ochi Sclava Isaura, Beverly Hills, Melrose Place, Twin Peaks, Dallas.. şi cine zice că nu s-a uitat ori minte ori nu avea încă televizor.
Reclamele de pe posturile străine ne înnebuneau, şi abia asteptam să vină şi la noi îngheţata Magnum, sau puştile alea absolut superbe de apă. Între timp, ne consolăm cu Tango cu vanilie şi ciocolată şi clasicele bidoane umplute cu apă de la robinet, care turnate în cap ne provocau pneumonii. Noi am ascultat şi Metallica, şi Ace of Base, şi DJ Bobo, şi Michael Jackson, şi Backstreet Boys, şi Take That, şi încă nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu ştia paşii, dar toţi dansam! Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atât de Abba, şi de Queen, cât şi de noile nume gen 50 Cent şi Britney Spears. Pe ei daca îi intrebi, “Muzica a-nceput cu Backstreet Boys, care nici nu mai sunt cool acum, man!”.
Am citit “Licurici”, “Pif” ’’Cireşarii’’, şi am băut Cico şi Zmeurata şi ni s-a părut ceva extraordinar când au apărut primele sucuri “de la TEC” fără să ne fie teamă că “au prea multe E-uri”, iar la şcoală beam toată clasa dintr-o sticlă de suc fără teamă de viruşi. Noi am băut prima Coca-Cola la sticla şi am descoperit internetul. Noi nu ne dădeam bip-uri, ne fluieram să ieşim afară, noi nu aveam dolby surround system, tăceam toţi ca să auzim acţiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris de care ne plictiseam la o lună după ce le cumpăram şi le uitam pe dulap, pline de praf. Abia aşteptam la chefuri să jucăm “Fântâniţa”, sau “Flori, fete sau băieţi”, sau “Adevăr sau Provocare”, sau orice ne dădea un pretext să “pupam pe gură” pe cine “iubeam”.
Noi suntem cei care încă au mai “cerut prietenia”, care încă roşeam la cuvantul “sex”, care dădeam cu banul care să intre în farmacie să cumpere prezervative, pe care apoi să le umplem cu apa şi să le aruncăm în capul colegilor, care am completat mii de oracole, sperând că persoana iubită va citi acolo unde scrie “De cine iţi place?” că ne place de el/ea. Este uimitor că încă mai suntem în viaţă, pentru că noi am mers cu bicicleta fără cască, genunchiere şi cotiere, nu am avut scaune speciale în maşini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din greşeală pe jos, nu am avut pastile cu capac special să nu fie desfăcute de copii, nu ne-am spălat pe mâini după ce ne-am jucat cu toţi câinii şi toate pisicile din cartier, nu am băut doar apa îmbuteliată, nu ne-am tăvălit şi bălăcit prin toate bălţile şi nu am ţinut cont de câte lipide şi glucide mâncam, părinţii noştri nu au “child proof the house”, ne-au trimis să cumpărăm bere şi vin de la alimentară, şi câte un pachet de ţigări de la tutungerie. Noi am auzit cum s-a tras la Revoluţie, noi am fost martorii a trei schimbări de bancnote şi monede, noi am râs la bancuri cu Bula, noi am fost primii care au auzit-o pe Andreea Esca la Pro TV, noi suntem cei care mai ţinem minte emisiunea “Feriţi-vă de măgăruş”."



NOI !

marți, 3 mai 2011

In ton cu vremea ...



Battery life of mobile terminals! (Viata bateriilor de terminale mobile!) - 2

Acumulatorul trebuie sa fie suficient pentru aplicatiile pe care le poate genera terminalul, din acest motiv unii producatori sunt putin reticienti cand vine vorba de timpul de vorbire pe care sunt obligati sa il faca cunoscut la fel ca si alte caracteristici legate de semnal sau valoarea SAR.
Personal am schimbat zeci de modele de terminale, unele low-cost altele high-tech, la cele ieftine nu aveam pretenti mari si ne avand multe aplicati acumulatorul era destul de bun, in schimb la modelele cu pretenti cand ma conectam la un wi-fi acumulatorul se golea vazand cu ochii.
In programul de operare al terminalului daca nu exista posibilitatea de a economisi energia trebuie ca tu, utilizator, sa faci in asa fel incat sa reduci consumul de energie, prin reducerea luminozitati display-ului, prin reducerea volumului soneriei sau prin deconectarea wi-fi-ului, daca nu-l folositi.
Astazi gasim pe piata terminale cu un potential vis-a-vis de operare foarte avansate fata de acum 10 ani, la aceste terminale mai aveti de facut doar mici ajustari adica: daca dorim performata ridicata toate setarile vor fi ”on”, daca vrem sa avem o durata de viata a acumulatorului mai mare toate setarile vor fi ajustate in acest sens.
Cand ma refer la ”toate setarile”, terminalul este pregatit de fabricant ca utilizatorul sa isi ajusteze necesarul de curent in functie de necesitatile fiecaruia, printr-o simpla selectie a profilului, aceasta setare se face manual, iar  programul de operare face selectia de profil pentru tine automat, oprind transmisia de date sau reducand luminozitatea.
...keep in touch!

luni, 2 mai 2011

Battery life of mobile terminals! (Viata bateriilor de terminale mobile!)

In ultimi ani operatorii principali de pe piata romaneasca si-au extins aria de activitate si de servicii oferite potentialilor clienti, totodata cu extinderea ariei de activitate s-a observat o crestere a duratei de viata a acumulatoarelor indiferent de numele firmei care produce terminalul (telefonul, tableta, etc. ...). Acesta variatie era de asteptat doarece daca cumva aveam la inceputul anilor 2000 telefoanele si/sau tabletele de azi, la noi in tara aveam spre stupefactia clientului final o viata a acumulatorului redusa chiar cu 50% fata de ceea ce ne oferea terminalul, acestea fiind mari consumatoare de energie, fata de exemplu, terminalul cel mai cautat prin 2000, nokia 5110.
Prin 2005, cineva care avea drumuri prin vest a observat ca in tara acumulatorul il tine 2 zile, iar afara de la 4 zile in sus, terminalul avand aceasi rata de utilizare in tara cat si afara, acest fapt datorandu-se lipsei de semnal catre terminal. Terminalul in incercarea de gasire a semnalului consuma energia cea mai mare, astfel daca in loc de ”full” la semnal aveti una sau doua liniute trebuie sa stiti ca acumulatorul este stors de curent si cel mai bine ar fi sa il inchideti, ca ulterior sa il redeschideti cand ati depasit aceasta zona deoarece asa mai salvati din curentul acumulatorului.
Acum insa nu se mai intampla asa ceva, doar in anumite zone geografice sau izolate, unde nu exista potentiali clienti, pentru ca aceasta acoperire se face si ea dupa anumite reguli si estimari a vazarilor de terminale, iar asta este o alta istorie de care voi aminti in alta postare.
...keep in touch!!!

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Oare!

Ma uit de sus spre Romania si nu stiu de ce ma mir ca este electrificata, toate strazile sunt luminate( aproape toate)..., o tara ”furata” de toate resursele cum de mai poate fi electrificata, a ...scuze, tot prostii sustin si asta... .
Stiti cum tara noastra Romania mai poate ajunge tarile dezvoltate si foarte dezvoltate din urma???... va zic eu, doar daca aceste tari isi coboara economia atat de mult incat romanica sa-i ajunga macar, aceasta cadere a  economiei poate veni doar cu vre-un cataclism sau razboi ca altfel jegosii (cu sau fara ghilimele, cine vrea le pune, cine nu.... nu) de ne conduc nu au cum sa ne aduca la un trai mai bun. Cand  ii vom vedea pe nemti ca vin sa lucreze in romanica, ca la noi s-ar castiga mai bine? Nu inteleg cum de neamtul are 2500 de euro, iar romanul 250 euro...nu suntem europeni cu totii, oare pana unde poate merge aceste umilinte aduse poporului nostru de catre cei care ne conduc??? Prea multe intrebari, fara raspunsuri.

marți, 1 februarie 2011

Revolta din lumea araba

Musulmanii din lumea araba sunt bulversati de revoltele din ultimele zile sunt deranjati de problemele politice din diferitele regiuni unde traiesc, dar nu asta este singurul motiv... .
Zilele trecute am fost consternat cand intr-un ziar apareau masele de oameni care se rugau, iar scutierii care in mod normal erau din aceeasi religie cu contestatarii stateau si privieau cum o mare de oameni se roaga, iar ei avand ordine militare nu puteau sa se alature lor. Ceea ce vreau sa scot in evidenta este ca: musulmanii daca nu stiati de-a lungul unei zile au momente in care trebuie sa se roage, ehe!! aici este marea dilema, cine se roaga si cine mai face ordine !!!???...

miercuri, 19 ianuarie 2011

Vrei smartphone? Ce trebuie sa stii inainte sa-ti cumperi unul


Din ce in ce mai mult utilizatori abandoneaza modestul telefon mobil, inlocuindu-l cu mai inteligentul sau var, smarpthone-ul. Iata cateva sfaturi, in cazul in care iti zambeste ideea de a intra in randul celor care detin un smartphone, insa nu stii exact ce vrei.
Device-ul

Cel mai important sfat este destul de evident: testeaza telefonul, inainte sa il cumperi. Chiar daca ai cunostinte de baza in legatura cu sistemul de operare folosit, inainte sa dai bani pe telefon, foloseste-l pentru cateva minute, in magazin.

Nu se recomanda cumpararea unui smartphone online. 

Cele mai multe smartphone-uri nu au tastatura fizica, folosind de obicei una virtuala afisata pe touchscreen.

Nu este nimic mai rau decat sa-ti cumperi un telefon si sa descoperi ca nu te descurci deloc cu tastatura.

Un alt aspect la care trebuie sa fii atent este durata bateriei. Aceasta variaza, in functie de aplicatiile folosite, de marimrea ecranului si de felul in care smartphone-ul este setat.

Spre exemplu, folosind functia de "push e-mail" pentru a-ti sincroniza automat inboxul clientului de e-mail cu telefonul vei consuma mai repede bateria decat ai face-o, daca ai citi mail-urile manual.

La unele smartphone-uri, inlocuirea bateriei nu se poate face de catre user, cum este cazul iPhone-ului de la Apple.

Sistemul de operare

Cele mai folosite sisteme de operare sunt Android dezvoltat de Google, iOS de la Apple, Blackberry OS pentru terminalele RIM si Windows Phone 7, opera celor de la Microsoft.

Acestea se aseamana prin faptul ca permit instalarea de aplicatii pentru a extinde modul de folosire al telefonului.

Android a ajuns la versiunea 2.3, botezata "Gingerbread", insa pe piata sunt inca telefoane care folosesc versiuni mai vechi.

iOS a ajuns la versiunea 4.2.1, instalata pe toate iPhone-urile care sunt acum pe raft.

Apple controleaza procesul de upgrade al sistemului de operare, ceea ce inseamna ca noutatile apar mai repede si se instaleaza pe toate terminalele.

In 2010, Apple a lansat 5 update-uri pentru iOS.

In ceea ce priveste aplicatiile, Apple ofera cea mai larga colectie de astfel de programe adunate in magazinul AppStore, al caror numar sare de 300.000.

Android Market are 220.000 de aplicatii in timp ce RIM are o baza de doar 15.000.

Operatorul de telefonie mobila

Cel mai simplu este sa gasesti un smartphone care sa-ti placa, in reteaua pe care o folosesti deja si de serviciile careia esti multumit.

Achizitionarea unui smartphone in retea presupune, pe langa un abonament de voce, alegerea unei optiuni de date.

In functie de operator, unele oferte iti permit transfer nelimitat de date in baza unui abonament lunar, altele iti permit alegerea unei limite de download, pentru mai putini bani.

Gandeste-te ce vrei sa faci cu smarpthone-ul si alege, in consecinta.

Imaginile, fisierele audio si videoclipurile sunt destul de mari, astfel ca ar fi mai bine sa alegi o oferta fara limita de download.

Daca ai nevoie doar de web-surfing ocazional si sa iti citesti e-mailul, un pachet mai mic de date este de ajuns.
Articol de Andrei Ciltaru
Sursa: Bloombiz

vineri, 14 ianuarie 2011

Creditarea populatiei

In ultimul timp, am citit tot felul de postari pe diferite forumuri legate de credite.

Unii se dau destepti ca nu s-au pacalit sa ia credite cum au facut-o altii "cu buletinul". Problema cred ca e mai ampla si nu tine doar de cine e mai destept si cine e mai putin destept. In anii premergatori "crizei" s-a permis o campanie agresiva de creditare a populatiei. Aceasta nu se putea face fara o sustinere din partea unor institutii ce trebuiau sa vegheze la bunul mers al pietei financiare si bancare din Romania. Bun ... ce s-a facut s-a facut si asta e.... acum e "tardiv de tarziu". Fals. Tot institutii care ar trebui sa protejeze cetateanul, care nu a fost suficient de "avut" pentru a nu avea nevoie de credite, lanseaza pe piata juridica, deoarece a devenit piata, o ordonanta care sa revolutioneze sistemul de acordare a creditelor si sa puna ordine in reglementarile in vigoare. Asa cum se intampla de obicei si cum "drumul spre rai e pavat cu intentii bune" si ceea ce s-a dorit a fi o lege care sa sprijine consumatorii s-a transformat intr-una care-i ingroapa si-i transforma in sclavi.

Sincer, cu ceva timp in urma circula pe net, pe mail, o teorie a conspiratiei (careia nu-i dadeam crezare) conform careia se intentiona preluarea de terenuri si imobile la un pret de nimic. Si, se pare ca lucrurile chiar in directia asta se indreapta, din pacate.

Am ajuns sa ne vindem pe pret de nimic. Am falimentat si am vandut tot ce mergea in tara asta. Se spunea ca suntem o tara bogata. La cat s-a furat si inca se mai fura si tot mai este de furat in tara asta. Se pare ca usor dar sigur ajungem la fundul sacului si trebuie sa incepem si sa construim ceva in tara asta. Numai sa mai avem si cu cine. Ca foarte multi au plecat si foarte multi or sa mai plece din tara asta.

Asa ca ... va raspunde cineva de tot haosul si furtisagul infaptuit dupa 89 incoace... ?

...... din pacate ,... nu cred...!



Movie ... pe tableta (2)



Pe piata noastra vor veni si urmatorii producatori, dar cu tehnologi mult prea avansate pentru ceea ce detinem noi in tara, iar aici ma refer la tehnologia 4G, care la noi este doar un vis.


BlackBerry Playbook

Cisco Cius

Motion CL900

Motorola Xoom

LG G Slate

Lenovo LePad

Asustek Eee Slate EP121


Dupa cum am zis, iata un clasament al tabletelor, atentie nu este un oficial, este doar un clasament ”vazut” de mine:


1.iPad Apple
2.Samsung Galaxy TAB P1000
3.Orange Tablet
4.Dell Streak


joi, 13 ianuarie 2011

Movie ... pe tableta

Sau pe intelesul tuturor - film, daca in anii 90 cautam casetele video, pentru a putea fi in ton cu moda, astazi daca nu ai tableta pe care poti viziona un film, cica nu esti ”orice roman” (BOC)...sper ca stiti la cine si la ce ma refer.
Tableta este buna pentru una sau alta, dar vreau sa va vad cum stati intr-un mijloc de transport in comun cu tableta la ureche inghesuit si cu tiganii care se uita sa vada ce mai pot imprumuta si ei acolo... . Daca esti un om de afaceri sau ProstOLITICIAN iti poti permite sa manevrezi asa ceva, ca de, nu te incurca nimeni pe bancheta limuzinei sau pe banca parlamentului. :)
In rest acest obiect care se numeste tableta, este buna, din punctul meu de vedere chiar foarte utila, o singura obiectie am, pretul. Indiferent de cine o face, tableta daca avem un modem 3G pe ea este foarte utila, in rest... este un simplu tablou cu care putem sa ne laudam.
Am sa ma documentez in primul rand pentru mine, sa vedem ce oferte avem pe piata romaneasca si dupa aceea va ofer un top al tabletelor, sau ceva aproximativ.

miercuri, 12 ianuarie 2011

Alegerea unui telefon

Vedeti o reclama la televizor, unde un terminal face multe chesti, acesta pe moment va place si va duceti cu gandul imediat la cum ar fi daca l-as avea... .Printr-o mica vrajitorie sa zicem ca-l si achizitionati, il butonati, acum ii stiti punctele bune dar si pe cele mai putin bune, se poate intampla sa va dati seama ca nu este exact ceea ce va doreati dumneavoastra. Tocmai de aceea, in continuare am sa incerc sa va explic cum se alege un terminal, cel putin din punctul meu de vedere.
In primul rand trebuie sa identificati nevoia de comunicare, adica: voce, date, fax, mesagerie ...etc., daca am trecut peste acest pas ne vom gandi la autonomie si anume spre exemplu daca suntem prinsi in trafic si acumulatorul terminalului ne lasa, suntem ”izolati” de lume, pentru a preveni aceasta problema ne vom achizitiona un terminal cu o autonomie suficienta in functie de necesitati. Daca folosim mesageria mai des recomand un terminal cu tastatura qwerty, pentru putea scrie mesajele mult mai repede; la fel putem alege un terminal cu touch screen, pentru ca are posibilitatea de afisare a tastelor in mod qwerty, diferenta dintre cele doua ar fi ca cel cu tastatura fata de cel touch ofera o ergonomie mai mare prin delimitarea tastelor.
Avem nevoie de internet mobil, alegem un terminal care sa fie dotat cu 3G sau mimimum EDGE, pentru a nu pierde mult timp cand citim mail-ul.
Acest mic ghid de indentificare a terminalului va poate aduce o economie reala deoarece nu mai sunteti nevoiti sa-l schimbati cu un altul care are o optiune in plus sau in minus.

marți, 11 ianuarie 2011

2011 !

Anul 2011 v-a aduce o crestere a comunicarii, cel putin asa preconizeaza marii specialisti in domeniul telecomunicatiilor. Retelele de comunicare pe internet au extins ”antenele” si-au imbunatatit programele astfel incat ofera cat mai multe optiuni de mesagerie, impartire documente si video-conferinta, devenind un real adversar al comuncari prin telefonie/videotelefonie. Cei care nu au nevoie de mobilitate recurg tot mai des la programe de acest gen, ele aducand o reala economie fata de comunicarea intre 2 terminale mobile intre retele diferite; daca cele 2 terminale au optiuni in abonament/cartela care ofera minute in retea cu nemiluita propietarul nu mai este atras de programele ”statice” de comunicare, oferite de tertele compani.