miercuri, 19 ianuarie 2011

Vrei smartphone? Ce trebuie sa stii inainte sa-ti cumperi unul


Din ce in ce mai mult utilizatori abandoneaza modestul telefon mobil, inlocuindu-l cu mai inteligentul sau var, smarpthone-ul. Iata cateva sfaturi, in cazul in care iti zambeste ideea de a intra in randul celor care detin un smartphone, insa nu stii exact ce vrei.
Device-ul

Cel mai important sfat este destul de evident: testeaza telefonul, inainte sa il cumperi. Chiar daca ai cunostinte de baza in legatura cu sistemul de operare folosit, inainte sa dai bani pe telefon, foloseste-l pentru cateva minute, in magazin.

Nu se recomanda cumpararea unui smartphone online. 

Cele mai multe smartphone-uri nu au tastatura fizica, folosind de obicei una virtuala afisata pe touchscreen.

Nu este nimic mai rau decat sa-ti cumperi un telefon si sa descoperi ca nu te descurci deloc cu tastatura.

Un alt aspect la care trebuie sa fii atent este durata bateriei. Aceasta variaza, in functie de aplicatiile folosite, de marimrea ecranului si de felul in care smartphone-ul este setat.

Spre exemplu, folosind functia de "push e-mail" pentru a-ti sincroniza automat inboxul clientului de e-mail cu telefonul vei consuma mai repede bateria decat ai face-o, daca ai citi mail-urile manual.

La unele smartphone-uri, inlocuirea bateriei nu se poate face de catre user, cum este cazul iPhone-ului de la Apple.

Sistemul de operare

Cele mai folosite sisteme de operare sunt Android dezvoltat de Google, iOS de la Apple, Blackberry OS pentru terminalele RIM si Windows Phone 7, opera celor de la Microsoft.

Acestea se aseamana prin faptul ca permit instalarea de aplicatii pentru a extinde modul de folosire al telefonului.

Android a ajuns la versiunea 2.3, botezata "Gingerbread", insa pe piata sunt inca telefoane care folosesc versiuni mai vechi.

iOS a ajuns la versiunea 4.2.1, instalata pe toate iPhone-urile care sunt acum pe raft.

Apple controleaza procesul de upgrade al sistemului de operare, ceea ce inseamna ca noutatile apar mai repede si se instaleaza pe toate terminalele.

In 2010, Apple a lansat 5 update-uri pentru iOS.

In ceea ce priveste aplicatiile, Apple ofera cea mai larga colectie de astfel de programe adunate in magazinul AppStore, al caror numar sare de 300.000.

Android Market are 220.000 de aplicatii in timp ce RIM are o baza de doar 15.000.

Operatorul de telefonie mobila

Cel mai simplu este sa gasesti un smartphone care sa-ti placa, in reteaua pe care o folosesti deja si de serviciile careia esti multumit.

Achizitionarea unui smartphone in retea presupune, pe langa un abonament de voce, alegerea unei optiuni de date.

In functie de operator, unele oferte iti permit transfer nelimitat de date in baza unui abonament lunar, altele iti permit alegerea unei limite de download, pentru mai putini bani.

Gandeste-te ce vrei sa faci cu smarpthone-ul si alege, in consecinta.

Imaginile, fisierele audio si videoclipurile sunt destul de mari, astfel ca ar fi mai bine sa alegi o oferta fara limita de download.

Daca ai nevoie doar de web-surfing ocazional si sa iti citesti e-mailul, un pachet mai mic de date este de ajuns.
Articol de Andrei Ciltaru
Sursa: Bloombiz

vineri, 14 ianuarie 2011

Creditarea populatiei

In ultimul timp, am citit tot felul de postari pe diferite forumuri legate de credite.

Unii se dau destepti ca nu s-au pacalit sa ia credite cum au facut-o altii "cu buletinul". Problema cred ca e mai ampla si nu tine doar de cine e mai destept si cine e mai putin destept. In anii premergatori "crizei" s-a permis o campanie agresiva de creditare a populatiei. Aceasta nu se putea face fara o sustinere din partea unor institutii ce trebuiau sa vegheze la bunul mers al pietei financiare si bancare din Romania. Bun ... ce s-a facut s-a facut si asta e.... acum e "tardiv de tarziu". Fals. Tot institutii care ar trebui sa protejeze cetateanul, care nu a fost suficient de "avut" pentru a nu avea nevoie de credite, lanseaza pe piata juridica, deoarece a devenit piata, o ordonanta care sa revolutioneze sistemul de acordare a creditelor si sa puna ordine in reglementarile in vigoare. Asa cum se intampla de obicei si cum "drumul spre rai e pavat cu intentii bune" si ceea ce s-a dorit a fi o lege care sa sprijine consumatorii s-a transformat intr-una care-i ingroapa si-i transforma in sclavi.

Sincer, cu ceva timp in urma circula pe net, pe mail, o teorie a conspiratiei (careia nu-i dadeam crezare) conform careia se intentiona preluarea de terenuri si imobile la un pret de nimic. Si, se pare ca lucrurile chiar in directia asta se indreapta, din pacate.

Am ajuns sa ne vindem pe pret de nimic. Am falimentat si am vandut tot ce mergea in tara asta. Se spunea ca suntem o tara bogata. La cat s-a furat si inca se mai fura si tot mai este de furat in tara asta. Se pare ca usor dar sigur ajungem la fundul sacului si trebuie sa incepem si sa construim ceva in tara asta. Numai sa mai avem si cu cine. Ca foarte multi au plecat si foarte multi or sa mai plece din tara asta.

Asa ca ... va raspunde cineva de tot haosul si furtisagul infaptuit dupa 89 incoace... ?

...... din pacate ,... nu cred...!



Movie ... pe tableta (2)



Pe piata noastra vor veni si urmatorii producatori, dar cu tehnologi mult prea avansate pentru ceea ce detinem noi in tara, iar aici ma refer la tehnologia 4G, care la noi este doar un vis.


BlackBerry Playbook

Cisco Cius

Motion CL900

Motorola Xoom

LG G Slate

Lenovo LePad

Asustek Eee Slate EP121


Dupa cum am zis, iata un clasament al tabletelor, atentie nu este un oficial, este doar un clasament ”vazut” de mine:


1.iPad Apple
2.Samsung Galaxy TAB P1000
3.Orange Tablet
4.Dell Streak


joi, 13 ianuarie 2011

Movie ... pe tableta

Sau pe intelesul tuturor - film, daca in anii 90 cautam casetele video, pentru a putea fi in ton cu moda, astazi daca nu ai tableta pe care poti viziona un film, cica nu esti ”orice roman” (BOC)...sper ca stiti la cine si la ce ma refer.
Tableta este buna pentru una sau alta, dar vreau sa va vad cum stati intr-un mijloc de transport in comun cu tableta la ureche inghesuit si cu tiganii care se uita sa vada ce mai pot imprumuta si ei acolo... . Daca esti un om de afaceri sau ProstOLITICIAN iti poti permite sa manevrezi asa ceva, ca de, nu te incurca nimeni pe bancheta limuzinei sau pe banca parlamentului. :)
In rest acest obiect care se numeste tableta, este buna, din punctul meu de vedere chiar foarte utila, o singura obiectie am, pretul. Indiferent de cine o face, tableta daca avem un modem 3G pe ea este foarte utila, in rest... este un simplu tablou cu care putem sa ne laudam.
Am sa ma documentez in primul rand pentru mine, sa vedem ce oferte avem pe piata romaneasca si dupa aceea va ofer un top al tabletelor, sau ceva aproximativ.

miercuri, 12 ianuarie 2011

Alegerea unui telefon

Vedeti o reclama la televizor, unde un terminal face multe chesti, acesta pe moment va place si va duceti cu gandul imediat la cum ar fi daca l-as avea... .Printr-o mica vrajitorie sa zicem ca-l si achizitionati, il butonati, acum ii stiti punctele bune dar si pe cele mai putin bune, se poate intampla sa va dati seama ca nu este exact ceea ce va doreati dumneavoastra. Tocmai de aceea, in continuare am sa incerc sa va explic cum se alege un terminal, cel putin din punctul meu de vedere.
In primul rand trebuie sa identificati nevoia de comunicare, adica: voce, date, fax, mesagerie ...etc., daca am trecut peste acest pas ne vom gandi la autonomie si anume spre exemplu daca suntem prinsi in trafic si acumulatorul terminalului ne lasa, suntem ”izolati” de lume, pentru a preveni aceasta problema ne vom achizitiona un terminal cu o autonomie suficienta in functie de necesitati. Daca folosim mesageria mai des recomand un terminal cu tastatura qwerty, pentru putea scrie mesajele mult mai repede; la fel putem alege un terminal cu touch screen, pentru ca are posibilitatea de afisare a tastelor in mod qwerty, diferenta dintre cele doua ar fi ca cel cu tastatura fata de cel touch ofera o ergonomie mai mare prin delimitarea tastelor.
Avem nevoie de internet mobil, alegem un terminal care sa fie dotat cu 3G sau mimimum EDGE, pentru a nu pierde mult timp cand citim mail-ul.
Acest mic ghid de indentificare a terminalului va poate aduce o economie reala deoarece nu mai sunteti nevoiti sa-l schimbati cu un altul care are o optiune in plus sau in minus.

marți, 11 ianuarie 2011

2011 !

Anul 2011 v-a aduce o crestere a comunicarii, cel putin asa preconizeaza marii specialisti in domeniul telecomunicatiilor. Retelele de comunicare pe internet au extins ”antenele” si-au imbunatatit programele astfel incat ofera cat mai multe optiuni de mesagerie, impartire documente si video-conferinta, devenind un real adversar al comuncari prin telefonie/videotelefonie. Cei care nu au nevoie de mobilitate recurg tot mai des la programe de acest gen, ele aducand o reala economie fata de comunicarea intre 2 terminale mobile intre retele diferite; daca cele 2 terminale au optiuni in abonament/cartela care ofera minute in retea cu nemiluita propietarul nu mai este atras de programele ”statice” de comunicare, oferite de tertele compani.