marți, 3 mai 2011

In ton cu vremea ...



Battery life of mobile terminals! (Viata bateriilor de terminale mobile!) - 2

Acumulatorul trebuie sa fie suficient pentru aplicatiile pe care le poate genera terminalul, din acest motiv unii producatori sunt putin reticienti cand vine vorba de timpul de vorbire pe care sunt obligati sa il faca cunoscut la fel ca si alte caracteristici legate de semnal sau valoarea SAR.
Personal am schimbat zeci de modele de terminale, unele low-cost altele high-tech, la cele ieftine nu aveam pretenti mari si ne avand multe aplicati acumulatorul era destul de bun, in schimb la modelele cu pretenti cand ma conectam la un wi-fi acumulatorul se golea vazand cu ochii.
In programul de operare al terminalului daca nu exista posibilitatea de a economisi energia trebuie ca tu, utilizator, sa faci in asa fel incat sa reduci consumul de energie, prin reducerea luminozitati display-ului, prin reducerea volumului soneriei sau prin deconectarea wi-fi-ului, daca nu-l folositi.
Astazi gasim pe piata terminale cu un potential vis-a-vis de operare foarte avansate fata de acum 10 ani, la aceste terminale mai aveti de facut doar mici ajustari adica: daca dorim performata ridicata toate setarile vor fi ”on”, daca vrem sa avem o durata de viata a acumulatorului mai mare toate setarile vor fi ajustate in acest sens.
Cand ma refer la ”toate setarile”, terminalul este pregatit de fabricant ca utilizatorul sa isi ajusteze necesarul de curent in functie de necesitatile fiecaruia, printr-o simpla selectie a profilului, aceasta setare se face manual, iar  programul de operare face selectia de profil pentru tine automat, oprind transmisia de date sau reducand luminozitatea.
...keep in touch!

luni, 2 mai 2011

Battery life of mobile terminals! (Viata bateriilor de terminale mobile!)

In ultimi ani operatorii principali de pe piata romaneasca si-au extins aria de activitate si de servicii oferite potentialilor clienti, totodata cu extinderea ariei de activitate s-a observat o crestere a duratei de viata a acumulatoarelor indiferent de numele firmei care produce terminalul (telefonul, tableta, etc. ...). Acesta variatie era de asteptat doarece daca cumva aveam la inceputul anilor 2000 telefoanele si/sau tabletele de azi, la noi in tara aveam spre stupefactia clientului final o viata a acumulatorului redusa chiar cu 50% fata de ceea ce ne oferea terminalul, acestea fiind mari consumatoare de energie, fata de exemplu, terminalul cel mai cautat prin 2000, nokia 5110.
Prin 2005, cineva care avea drumuri prin vest a observat ca in tara acumulatorul il tine 2 zile, iar afara de la 4 zile in sus, terminalul avand aceasi rata de utilizare in tara cat si afara, acest fapt datorandu-se lipsei de semnal catre terminal. Terminalul in incercarea de gasire a semnalului consuma energia cea mai mare, astfel daca in loc de ”full” la semnal aveti una sau doua liniute trebuie sa stiti ca acumulatorul este stors de curent si cel mai bine ar fi sa il inchideti, ca ulterior sa il redeschideti cand ati depasit aceasta zona deoarece asa mai salvati din curentul acumulatorului.
Acum insa nu se mai intampla asa ceva, doar in anumite zone geografice sau izolate, unde nu exista potentiali clienti, pentru ca aceasta acoperire se face si ea dupa anumite reguli si estimari a vazarilor de terminale, iar asta este o alta istorie de care voi aminti in alta postare.
...keep in touch!!!