joi, 14 iulie 2011

SUFLET GOL



...merita din partea noastra a tuturor mult mai multa atentie, pacat...

Aerul conditionat...

Sunt cursuri intregi, stas-uri si notiuni elementare ce trebuiesc sa faca parte din bagajul de cunostinte si experienta unei persoane pentru a intelege acest lucru.
Nu vreau sa se simta cineva jignit insa consider ca o persoana care are studii de specialitate stie despre aceste calcule iar o persoana care nu are studii de specialitate ii va fi extrem de greu sa le inteleaga.
Daca doriti doar un program de calcul...


http://www.goodhousekeeping.com/home...ner-calculator

http://www.calculator.net/btu-calculator.html - la acesta se pot selecta metri ca unitate de masura a volumului.



Voi incerca, sa schitez un calcul de necesar de racire pe scurt.

Cel mai usor de inteles sunt aporturile interne de caldura...aceste provin de la oameni, aparate electrice , iluminat si orice sursa ce degaja caldura. In mod normal orice consumator electric degaja caldura avand in vedere ca energia electrica prin consum se transforma intr-o forma de caldura....radiatie...convectie...lumina...etc...
Putin mai complicate sunt aporturile externe ce se impart in doua si anume aporturi prin elemente inertiale (pereti/terasa - numite asa datorita inertiei termice - acumuleaza caldura si o degaja in timp, peste o perioada de timp - exemplu noptile calduroase din blocuri cand afara este racoare) si aporturi prin elemente neinertiale - ferestre.
Aceste aporturi externe depinde foarte mult de orientarea fata de punctele cardinale pentru ca sunt in directa corelare cu radiatia solara directa. Nu vor putea fi comparate aporturile printr-un element orientat N cu alt element orientat S. Aporturile de caldura prin ferestre pot fi diminuate prin elemente de umbrire...interne sau externe...asta insa in detrimentul luminii naturale...

Acestea sunt cele doua mari categorii de aporturi interne ( exceptand zona industriala) ce trebuiesc luate in calcul. Necesarul de racire, la fel ca necesarul de incalzire nu poate fi "ghicit" de producatori prin indici la metru cub sau metru patrat. 
De aceea , in lipsa unui calcul real al sarcinii de racire necesare intocmit de un inginer de specialitate, va recomand utilizarea programelor de pe 'net insa cele ce va cer suprafata si orientarea peretilor/ferestrelor .


La aceasta se mai adauga tipul constructiv al aparatului de aer conditionat, care poate fi inverter sau on/off, diferentierea intre aceste 2 tipuri sunt oglindite in buzunarul cumparatorului.